fredag 13. juli 2012

NITTEDAL GÅR MOT GRØNN VINTER

Styremedlemmene Hugo Parr og Knut Harstveit har en interresant sak i Varingen fredag 13.07.2012:

Hugo Parr har registrert snøsmelting og bjørkesprett hver vår siden 1978. Fortsetter utviklinga, har vi snart ikke vinter igjen.

I hagen sin i Nyveien, like ved Nittedal stasjon, 220 meter over havet, har Hugo Parr observert og notert vårens anmarsj i 35 år. I begynnelsen var målet å finne det optimale tidspunktet for å plante ut tomater.

Etter hvert har observasjonene tegnet et mønster av hvordan klimaet i Nittedal endrer seg i dramatisk høy fart.
– Variasjonene fra år til år er store, men i gjennomsnitt kommer våren minst tolv dager tidligere nå enn for 35 år siden, forteller Parr.

.
Hugo Parr  (Foto: Varingen)Knut Harstveit (Foto: Vindteknikk)

Et forsiktig anslag
I vår smeltet den siste snøflekken i Parrs hage den 12. april, mens den første bjørka spratt ut med blader den 28. april. Det var ikke eksepsjonelt tidlig. Både i 1990 og i 1997 forsvant snøen allerede den 10. april.
At våren kommer stadig tidligere, skjønner vi når Parr setter opp vårtegna fra 1978 til 2012 i en figur.
– Endringene er signifikante. Trenden er entydig, sier Parr, som har en doktorgrad i fysikk fra 1970-tallet.
Siste snøflekk forsvinner i gjennomsnitt 18 dager tidligere nå enn for 35 år siden. Bjørkespretten kommer i gjennomsnitt ti dager tidligere. Stigende temperatur forklarer mye, men ikke alt.
Snøsmeltinga er også påvirket av nedbør og mønsteret i snømåkinga, for eksempel om Parr ett år har måkt ned store snøhauger fra taket. Bjørkespretten yter en viss motstand mot temperaturendringer, i og med at bjørkeknoppene også blir styrt av lys og døgnlengde.
– Når jeg sier at våren på Rotnes i gjennomsnitt kommer tolv dager tidligere nå enn da jeg startet målingene i 1978, er det et konservativt anslag, sier Parr.Varmere og varmere
Parr har alliert seg med Knut Harstveit, som har en doktorgrad i meteorologi og som bor litt lenger nede i boligfeltet på Rotnes. Harstveit har plottet inn temperaturmålinger fra Hakadal for hele perioden som Parr har notert vårtegn i hagen.
– Vi ser et klart samsvar mellom bjørkesprett og middeltemperaturen i april. Varm april gir stor sannsynlighet for tidlig bjørkesprett, sier Parr.
Årsmiddeltemperaturen i Hakadal har steget med formidable to grader fra 1978 til 2012, viser en av Harstveits figurer, fra snaut fire grader til snaut seks grader.
Tallenes tale er klar. Våren i Nittedal kommer stadig tidligere, det blir stadig varmere og Parr er ikke i tvil om årsaken og om hva vi må gjøre.Skisesong på spill
– Det er naturlig å tolke utviklinga i Nittedal som en lokal bekreftelse på det bildet som blant annet FNs klimapanel har tegnet. Menneskelige utslipp av karbondioksid, gjennom forbrenning av fossil energi, gjør at kloden blir varmere, sier Parr.
Selv sverger han og kona Linda til hybridbilen Toyota Prius, som slipper ut lite karbondioksid sammenlignet med vanlige bensin- og dieselbiler. Ned Stasjonsveien virker bremsene som en dynamo, som lader opp det elektriske batteriet.
Parr mener varmere klima kan gi langt mer alvorlige konsekvenser enn tidlig bjørkesprett. Lokalt står blant annet skisesongen på spill.
– I år hadde vi den siste skituren den 18. mars, har jeg notert. Det var tidlig. Da kjørte vi med Priusen nord til Svartbekken. Før trengte vi ikke å kjøre til Svartbekken. Da hadde vi lenge nok snø her på Rotnes, forteller han.
Parr og kollega Harstveit maner til en storstilt klimadugnad for å få kloden i balanse.
– Vi må brette opp ermene på fire nivåer samtidig: Hos den enkelte innbygger, i Nittedal kommune, nasjonalt og overnasjonalt, sier Parr.

Publisert 13.07.2012. Av Sigbjørn Høidalen

Lenke til Varingens artikkel:
http://www.varingen.no/Nyheter/tabid/392/Default.aspx?ModuleId=57762&articleView=true

1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett